Nyheter

H.K.H. Kronprins Haakon starter rakettmotoren på forskningstorg i Oslo, i 2011.

Forskningsdagene: Begeistring og forståelse i 30 år

Gjennom Norges største forskningsfestival har befolkningen fått oppleve forskere og forskning på nært hold gjennom tre tiår. Og forskerne har fått oppleve barn og voksnes interesse for, og ikke minst spørsmål om, deres forskning.

  • Publisert
  • 28. mai 2024

Forskningsdagene: Begeistring og forståelse i 30 år

  • Publisert
  • 28. mai 2024

Gjennom Norges største forskningsfestival har befolkningen fått oppleve forskere og forskning på nært hold gjennom tre tiår. Og forskerne har fått oppleve barn og voksnes interesse for, og ikke minst spørsmål om, deres forskning.

Eldre far og hans voksne sønn i samtale ute med høstgule trær i bakgrunnen. Overlagt med rød Dubins-figur.

Helse er tema i jubileumsåret 2024

I år fyller Forskingsdagane 30 år, og vi markerer jubileet med eit tema som engasjerer alle, nemleg helse. Dette temaet gir mange moglegheiter for institusjonane til å vise fram forskinga si.

  • Publisert
  • 21. februar 2024

Helse er tema i jubileumsåret 2024

  • Publisert
  • 21. februar 2024

I år fyller Forskingsdagane 30 år, og vi markerer jubileet med eit tema som engasjerer alle, nemleg helse. Dette temaet gir mange moglegheiter for institusjonane til å vise fram forskinga si.

Forsker sett bakfra med hvit frakk på og rød paraply foran seg med røyk under. Publikum vendt mot fotograf, men ikke i fokus.

Nå er det klart for Forskningsdagene!

Onsdag 20. september går startskuddet for Forskningsdagene, Forskningsrådets nasjonale forskningsfestival. Mange hundre arrangementer landet rundt sørger for at folk møter forskere. Det blir gøy, overraskende, sosialt og lærerikt.

  • Publisert
  • 18. september 2023

Nå er det klart for Forskningsdagene!

  • Publisert
  • 18. september 2023

Onsdag 20. september går startskuddet for Forskningsdagene, Forskningsrådets nasjonale forskningsfestival. Mange hundre arrangementer landet rundt sørger for at folk møter forskere. Det blir gøy, overraskende, sosialt og lærerikt.

Energi i alle former

Norge og verden befinner seg i en eskalerende klima- og naturkrise. Vi må endre måten vi produserer, distribuerer og bruker energi på. I tillegg er Europa rammet av en grusom krig, hvor energi blir brukt som våpen. Sikker tilgang til energi har blitt et stort og viktig tema.

  • Publisert
  • 25. november 2022

Energi i alle former

  • Publisert
  • 25. november 2022

Norge og verden befinner seg i en eskalerende klima- og naturkrise. Vi må endre måten vi produserer, distribuerer og bruker energi på. I tillegg er Europa rammet av en grusom krig, hvor energi blir brukt som våpen. Sikker tilgang til energi har blitt et stort og viktig tema.

Blir sopp fremtidens fiskefôr?

Sopp, alger og fett fra svin kan gjøre avfallsrester om til bærekraftige ingredienser i fiskefôr. Eksperter mener at å bruke muggsopp kan gi ti milliarder mennesker nok mat og klær uten å ødelegge miljøet.

  • Publisert
  • 21. september 2022

Blir sopp fremtidens fiskefôr?

  • Publisert
  • 21. september 2022

Sopp, alger og fett fra svin kan gjøre avfallsrester om til bærekraftige ingredienser i fiskefôr. Eksperter mener at å bruke muggsopp kan gi ti milliarder mennesker nok mat og klær uten å ødelegge miljøet.

Havdypet kan være løsningen på fremtidens matbehov

En av de største utfordringene i fremtiden blir å skaffe nok sunn mat til verdens befolkning. Med allerede pressede ressurser på land, må vi utnytte havets ressurser til det fulle. På mellom 200 og 1000 meters dyp finnes det store mengder småfisk og andre arter som kan bli en ny kilde til mat.

  • Publisert
  • 13. september 2022

Havdypet kan være løsningen på fremtidens matbehov

  • Publisert
  • 13. september 2022

En av de største utfordringene i fremtiden blir å skaffe nok sunn mat til verdens befolkning. Med allerede pressede ressurser på land, må vi utnytte havets ressurser til det fulle. På mellom 200 og 1000 meters dyp finnes det store mengder småfisk og andre arter som kan bli en ny kilde til mat.

Illustrasjon

Hvorfor Tang & Tare Speciale?

På Forskningsdagene 2022 var hav tema. Vi ga en kokk og en biolog en skikkelig utfordring: Er det mulig å lage en frossenpizza som kun består av råvarer fra havet? Filmen under ble laget for å skape oppmerksomhet rundt festivalen, og forhåpentligvis kan den også inspirere til å bruke tang, tare og annet fra havet i pizza.

  • Publisert
  • 9. september 2022

Hvorfor Tang & Tare Speciale?

  • Publisert
  • 9. september 2022

På Forskningsdagene 2022 var hav tema. Vi ga en kokk og en biolog en skikkelig utfordring: Er det mulig å lage en frossenpizza som kun består av råvarer fra havet? Filmen under ble laget for å skape oppmerksomhet rundt festivalen, og forhåpentligvis kan den også inspirere til å bruke tang, tare og annet fra havet i pizza.

Meldinger ved utskriftstidspunkt 15. juni 2024, kl. 22.12 CEST

Det ble ikke vist noen globale meldinger eller andre viktige meldinger da dette dokumentet ble skrevet ut.