Nyheter

  Publisert:21. september 2022

  Sopp, alger og fett fra svin kan gjøre avfallsrester om til bærekraftige ingredienser i fiskefôr. Eksperter mener at å bruke muggsopp kan gi ti milliarder mennesker nok mat og klær uten å ødelegge miljøet.

   Publisert:13. september 2022

   En av de største utfordringene i fremtiden blir å skaffe nok sunn mat til verdens befolkning. Med allerede pressede ressurser på land, må vi utnytte havets ressurser til det fulle. På mellom 200 og 1000 meters dyp finnes det store mengder småfisk og andre arter som kan bli en ny kilde til mat.

    Publisert:09. september 2022

    Stortinget har vedtatt krav om nullutslipp i verdensarvfjordene som Geirangerfjorden fra 2026. Hva skjer da med cruisetrafikken i et av Norges mest besøkte turistmål?

     Publisert:29. august 2022

     Grunnen er at tang og tarearter inneholder alginat – karbohydrater med evne til å fortykke, stabilisere og danne geleer. Det brede bruksområdet gjør at alginat i dag blir brukt i over 600 produkter, som softis, bleier, tannkrem, maling og medisiner.

      Publisert:29. august 2022

      Visste du at maneter er eldre enn dinosaurene, og at de er eksperter på å overleve? Alle har et forhold til maneter, men ikke alle vet hvorfor de dukker opp hver sommer. Er du klar for å imponere med manetfakta på bryggekanten? Havforsker Tone Falkenhaug deler sin ekspertkunnskap.

       Publisert:29. august 2022

       Forskere over hele Norge gleder seg til disse dagene i september. Nå skal de ut av kontorer og laboratorier og møte folk flest, som de faktisk forsker for. Sjekk hva som skjer og bli med på hele Norges forskningsfestival!

        Publisert:28. august 2022

        onsdag 21. september og torsdag 22. september kan du bli med på eit faglitterært menneskebibliotek der forskarane er fagbøker.

         Publisert:28. august 2022

         Bli med på en tidsreise tilbake til 1920 og inn i det private hjem. Arbeidermuseet i Oslo åpner dørene til arbeiderleiligheten Brenna og Hønse-Lovisas hus på Sagene, og inviterer til åpen kafe, intime miniforedrag og et innblikk i en typisk arbeiderklassefamilie i mellomkrigstida.

          Publisert:28. august 2022

          29. september kan du dykke inn i isbaderens verden. Hvorfor driver folk med isbading, kan isbading gjør oss friskere, og hvordan oppleves naturen under det iskalde møtet?

           Publisert:28. august 2022

           Jorda har opplevd fem masseutryddelser. På Klimahuset 30. september kan du høre om hvorfor vi kan være på vei inn i den sjette, og hva utdødde sjødyr kan fortelle oss om dagens klimakrise.

           Meldinger ved utskriftstidspunkt 4. februar 2023, 16.18 CET

           Det ble ikke vist noen globale meldinger eller andre viktige meldinger da dette dokumentet ble skrevet ut.