Researchers' Night

Under Forskningsdagene kan folk i hele Europa møte forskere samtidig. Den siste fredagen i september er det forskernes kveld og natt i mer enn 400 byer i over 25 land. Forskerne åpner institusjonene sine, eller – aller helst - går ut på scener og gater og møter folk flest.

Fra Forskernatt på realfagsbygget ved NTNU. Foto: NTNU

I Norge er Researchers' Night er en del av Forskningsdagene, og arrangeres alltid den siste fredagen i september - i år 27. september 2024.

Hva er Researchers' Night?

Tanken bak Researchers' Night er den samme som for Forskningsdagene: Å skape begeistring og forståelse for forskning. Researchers' Night lar folk få se gode eksempler på forskning i sine hjemland, og er også med på å vise hvor viktig forskning er for Europa i fremtiden. Kvelden skal være en mulighet til å vise frem bredden av forskningsprosjekter, og betydningen disse har for Europas innbyggere i deres dagligliv. Målet er å vekke interessen for forskning gjennom engasjerende arrangementer. Kanskje noen til og med blir inspirert til en spennende forskerkarriere?

Forskningsdagenes sekretariat har koordinert den norske Researchers' Night-deltagelsen siden oppstart. Researchers' Night ble lansert i hele Europa under initiativet "Researchers in Europe 2005". Det skulle være et "enkveldsarrangement" som rettet seg mot allmennheten som "edutainment"- aktiviteter, så det skulle altså øke folks kunnskap på en underholdende måte. Det er et av EU-programmene som står bak opplegget og den internasjonale koordineringen.

15 arrangementer over hele landet fikk støtte til sine Researchers' Night-arrangementer under Forskningsdagene i 2023. I tillegg kom det til flere andre arrangementer til glede for publikum denne fredagskvelden. Frist for støtten til arrangementer har forslagsfrist 24. april 2024.

Meldinger ved utskriftstidspunkt 19. juli 2024, kl. 16.23 CEST

Det ble ikke vist noen globale meldinger eller andre viktige meldinger da dette dokumentet ble skrevet ut.