Researchers' Night

Under Forskningsdagene kan folk i hele Europa møte forskere samtidig. Den siste fredagen i september er det forskernes kveld og natt i mer enn 400 byer i over 25 land. Forskerne åpner institusjonene sine, eller – aller helst - går ut på scener og gater og møter folk flest.

Fra Forskernatt på realfagsbygget ved NTNU. Foto: NTNU

I Norge er Researchers' Night er en del av Forskningsdagene, og arrangeres alltid den siste fredagen i september - i år 27. september 2024.

Hva er Researchers' Night?

Tanken bak Researchers' Night er den samme som for Forskningsdagene: Å skape begeistring og forståelse for forskning. Researchers' Night lar folk få se gode eksempler på forskning i sine hjemland, og er også med på å vise hvor viktig forskning er for Europa i fremtiden. Kvelden skal være en mulighet til å vise frem bredden av forskningsprosjekter, og betydningen disse har for Europas innbyggere i deres dagligliv. Målet er å vekke interessen for forskning gjennom engasjerende arrangementer. Kanskje noen til og med blir inspirert til en spennende forskerkarriere?

Forskningsdagenes sekretariat har koordinert den norske Researchers' Night-deltagelsen siden oppstart. Researchers' Night ble lansert i hele Europa under initiativet "Researchers in Europe 2005". Det skulle være et "enkveldsarrangement" som rettet seg mot allmennheten som "edutainment"- aktiviteter, så det skulle altså øke folks kunnskap på en underholdende måte. Det er et av EU-programmene som står bak opplegget og den internasjonale koordineringen.

15 arrangementer over hele landet fikk støtte til sine Researchers' Night-arrangementer under Forskningsdagene i 2023. I tillegg kom det til flere andre arrangementer til glede for publikum denne fredagskvelden. Frist for støtten til arrangementer 2024 har forslagsfrist 22. mars 2024, og avklares i slutten av april.

Meldinger ved utskriftstidspunkt 2. mars 2024, 10:30 CET

Det ble ikke vist noen globale meldinger eller andre viktige meldinger da dette dokumentet ble skrevet ut.