Researchers' Night
Under Forskningsdagene kan folk i hele Europa møte forskere samtidig. Den siste fredagen i september er det forskernes kveld og natt i mer enn 400 byer i over 25 land. Forskerne åpner institusjonene sine, eller – aller helst - går ut på scener og gater og møter folk flest.
I Norge er Researchers' Night er en del av Forskningsdagene, og arrangeres alltid den siste fredagen i september - i år 29. september 2023.
Hva er Researchers' Night?
Tanken bak Researchers' Night er den samme som for Forskningsdagene: Å skape begeistring og forståelse for forskning. Researchers' Night lar folk få se gode eksempler på forskning i sine hjemland, og er også med på å vise hvor viktig forskning er for Europa i fremtiden. Kvelden skal være en mulighet til å vise frem bredden av forskningsprosjekter, og betydningen disse har for Europas innbyggere i deres dagligliv. Målet er å vekke interessen for forskning gjennom engasjerende arrangementer. Kanskje noen til og med blir inspirert til en spennende forskerkarriere?
Forskningsdagenes sekretariat har koordinert den norske Researchers' Night-deltagelsen siden oppstart. Researchers' Night ble lansert i hele Europa under initiativet "Researchers in Europe 2005". Det skulle være et "enkveldsarrangement" som rettet seg mot allmennheten som "edutainment"- aktiviteter, så det skulle altså øke folks kunnskap på en underholdende måte. Det er et av EU-programmene som står bak opplegget og den internasjonale koordineringen.
13 arrangementer over hele landet fikk støtte til sine Researchers' Night-arrangementer under Forskningsdagene i 2022. I tillegg kom det til flere andre arrangementer til glede for publikum denne fredagskvelden. Frist for støtten til arrangementer 2023 har forslagsfrist 31. mars 2023, og avklares i slutten av april.
Disse Researcher's Night-arrangementene fikk støtte i 2022
- Universitetet i Sørøst-Norge med Forskernatt på Stasjonen
UNIS - Universitetssenteret på Svalbard med Researchers' Night: Eyes on ice - NTNU Vitenskapsmuseet med Researchers’ Night – Ungdommens forskernatt på NTNU
- Realfagsbiblioteket, UiO med Fremtiden - Forskernatt på biblioteket
- Oslo Museum avd. Arbeidermuseet med Kaffebesøk i Brenna, anno 1920
- Forskningsdagene i Bergen med Night at the Aquarium part 3
- Vitensenteret Innlandet med Forskerkveld 2022
- Institutt for teoretisk astrofysikk ved RoCS - Rosseland senter for
- solfysikk med Solfysikk i et astronomisk, historisk og kunstnerisk perspektiv
- North SciComm med ZOOLYS STORMEN- Zooplankon Vertical Migration Animation
- UiT Norges arktiske universitet, Senter for samiske studier med Sápmi på skeiva
- Klimahuset, Naturhistorisk museum, UiO med Sjømonstre gjennom tidene
- Akademiet for yngre forskere med Young Researchers' Night i Trøndelag, Oslo, Agder, Nordland, Vestland og Troms
- Lillestrømbibliotekene med Pub-til-pub-Forskning
Meldinger ved utskriftstidspunkt 2. juni 2023, 09:51 CEST