Da havet var vikingenes motorvei

På Midgard vikingsenter kan du møte havguden Njord og smake på maten som vikingene spiste. Bli med inn i en av vikingenes flotte festsaler og lær mer om hvilken betydning havet hadde for vikingene.

(Foto: Sigmund Dahl Pedersen)

Hvem var havguden Njord? Og hvorfor i all verden giftet han seg med en jotunkvinne som bare likte å stå på ski? Han som ikke kunne fordra hytteturer?

24. september åpner Midgard vikingsenter dørene til et arrangement i samarbeid med Universitetet i Sørøst-Norge. Det blir gratis adgang til utstillingen «Hauger, haller og hav» for alle. Bli med inn i gudenes verden og lær mer om hva havet betydde for vikingene. Møt vikingguden Njord, sett deg rundt bålplassen i Gildehallen, og hør barnevennlige historier fra havet. Du får også gratis smaksprøver på mat fra havet som ble spist i vikingtiden.

Videre blir det tre foredrag hvor havet står sentralt på en eller annen måte. Du kan høre mer om hva folk tenkte om havet i den førkristne mytologien og oppleve mangfoldet i det norrøne mytematerialet: Havet er en av ingrediensene i mytene om skapelsen av verden og i forestillingen om undergangen, eller «ragnarok».

Du blir kjent med Norges fjerde vikingskip: Klåstadskipet. Dette lite kjente skipet, som står utstilt i Tønsberg, er det eneste bevarte handelsskipet fra vikingtiden, og det har en spennende historie. Det er et godt eksempel på havets betydning og utveksling i vikingtid og tidlig mellomalder.

Sist, men ikke minst, kan du lære mer om Kong Alfred den store av Wessex og nordmannen Ottar fra Hålogaland. Ottar besøkte kong Alfred rundt år 890, og foredraget tar for seg de mer fredelige relasjonene som eksisterte i vikingtiden, og hvor sammenvevd vikingtidens verden var.

Meldinger ved utskriftstidspunkt 4. februar 2023, 16.40 CET

Det ble ikke vist noen globale meldinger eller andre viktige meldinger da dette dokumentet ble skrevet ut.